PRIMARIA COMUNEI STRAJA

Judetul Suceava

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Straja este unitatea administrativ-teritoriala care cuprinde o populatie rurala reunita prin comunitate de interese si traditii.
    Comuna este alcatuita dintr-un singur sat, Straja, care din punct de vedere administrativ apartine judetului Suceava, ca asezare geografica fiind pozitionat in nordul judetului, in partea de Vest a Depresiunii Radauti, facand parte din Obcinele Bucovinei.
    Comuna Straja este situata geografic in partea de Nord a judetului Suceava, la granita cu Ucraina.
    Asezata in Depresiunea Radautiului, comuna se intinde de-a lungul DJ 209 G, pe o lungime de 9 km si ocupa o suprafata de 4505 ha, inscriindu-se in categoria comunelor mijlocii ale judetului.
    Teritoriul administrativ al comunei se invecineaza la Nord cu Republica Ucraina, La sud cu comuna Putna, la vest cu comuna Brodina si la est cu orasul Vicovu de Sus, fiind strabatut de la Est la Vest de cursul raului Suceava.
    Legatura rutiera cu celelalte comune este asigurata de DJ 209 G, de asemenea, comuna este travesata de la Est la Vest de calea ferata Radauti-Nisipitu.
    Aceasta comuna face parte din randul asezarilor specifice zonei de munte si este asezata intr-o zona depresionara - valea raului Suceava - care are un triplu rol: cale de comunicatie, sursa de apa si culoar de patrundere in masivele forestiere din zona. Localitatea Straja se intinde de-a lungul a peste 9 km pe malul drept al raului Suceava, raul Suceava care traverseaza comuna de la Est la Vest si o serie de afluenti dintre care amintim: paraul Ciloteiu Mare, paraul Scorbura, paraul Caraula, paraul Straja si paraul Baimac, constituind reteaua hidrografica.
    Straja este o comuna medie ca marime situata in zona de munte unde padurile ocupa mare parte din suprafata totala a comunei, diversitatea formelor de relief existente pe raza acesteia dandu-i frumusete si pitoresc. O serie de dealuri inalte se intalnesc de o parte si de alta a principalului curs de apa (Dealul Prislop, Dealul Batca, Dealul Paduretului, Dealul Staunei, Dealul Stramturi), principalele varfuri fiind Varful Pitu si Varful Mare.
    Din punct de vedere al caracteristicilor solului, comuna se gaseste in zona Flisului, alcatuita din gresii, marme, argile, conglomerate si sisturi cristaline. Pe teritoriul comunei predomina solurile brune acide cu un orizont de humus de grosime mica.
    Comuna Straja are o clima temperata, specifica zonei de munte cu temperaturi medii anuale cuprinse intre 4 grade si 6 grade C. Cantitatea de precipitatii variaza in cursul anului intre 700 si 1000 mm, inregistrandu-se diferente mari de la o luna la alta si de la un  an la altul. Bruma cade destul de timpuriu, inghetul se produce de regula in octombrie, iar dezghetul are loc la sfarsitul lunii aprilie. Predomina frecventa vanturilor de Vest si est cu o viteza medie de 2-3 m/s.
    Dupa desfasurarea recesamantului populatiei din anul 2002, a reiesit faptul ca populatia comunei este de 5811 locuitori din care 3044 des ex masculin si 2767 de sex feminin structurata astfel:
  • structura pe sexe indica faptul ca populatia de sex masculin este usor mai ridicata decat cea de sex feminin (52% populatie de sex masculin si 48% populatie de sex feminin)
  • structura pe varste a populatie indica ca populatia sub 15 ani reprezinta 25 % fata de 22%, cat reprezinta populatia de varsta pensionara, iar populatia apta de munca reprezinta 53 % din totalul populatiei.
  • structura pe nationalitati indica un grad total de omogenitate, toti locuitorii comunei fiind de nationalitate romana.
    Indeletnicirile localnicilor sunt asociate in mod firesc cu specificul zonei de deal si vale, un veritabil spatiu mioritic care isi pune amprenta asupra fizionomiei spirituale ale satenilor. Inca din vechime si pana astazi, cresterea animalelor si exploatarea si prelucrarea bruta a lemnului au ramas ocupatii de baza. Activitatile economice in agricultura si silvicultura sunt predominate si sunt reprezentate in principal de activitatile agricole executate in gospodariile populatiei, activitatile de baza ale locuitorilor comunei fiind cresterea animalelor in plan principal si exploatarea si prelucrarea lemnului in plan secundar. Cultura vegetala se rezuma in aceasta zona de munte la suprafete cultivate cu porumb, cartofi si plante tehnice. Activitatile din sectorul secundar (instalatii, constructii) ca si cele din sectorul tertiar (servicii) sunt slab reprezentate in potentialul economic al comunei.
    Pentru locuitorii comunei Straja, principala preocupare ramane cea traditionala de secole - agricultura montana. Formele principale de practica agricola raman cele de tipul micilor gospodarii particulare, diversificate ca dimensiuni, amplasare, dotare, profil de acivitate. In domeniul agriculturii montane locuitorii comunei cunosc si interpreteaza corect relatiile fundamentale dintre factorii principali: pamantul, plantele furajere, animalele si omul agricultor.
    Resursele pe care se bazeaza potentialul economic al comunei, sunt numai resurse proprii (paduri, terenuri agricole, produse vegetale, produse animale) Fondul funciar agricol constituie principala sursa naturala a teritoriului  comunei functia dominanta in profilul social si economic fiind dezvoltarea agriculturii (in special cresterea animalelor).
    Comuna straja are o suprafata de 4505 ha cu urmatoarea structura: teren agricol - 33%, paduri - 63 %, ape - 2.5%, drumuri - 0.5%, alte terenuri - 1%.
    Fiind zona submontana, suprafata agricola detine 33% din teritoriul comunei. In cadrul terenului agricol, pasunile naturale ocupa 41% din terenul agricol al comunei, fanetile naturale ocupa 31%, iar terenul  arabil 28%.
    In cadrul terenului neagricol al comunei, ponderea este detinuta de paduri care ocupa 94% din terenul neagricol.
    In agricultura montana rolul principal il detin fanetile fata de pasuni deoarece asigura hrana animalelor pe o perioada mai lunga de timp.
    Persoanele in varsta de 16-59 ani, care reprezinta resursele de munca reprezinta aprox. 50% din totalul populatiei. Ponderea  populatiei active este reprezentata, tinand cont de specificul zonei, de cei cvare lucreaza in sectorul primar (agricultura si silvicultura - 44%) si sectorul secundar (industrie si constructie - 34%).
    Efectivele de animele existente in comuna se afla numai in proprietatea gospodariilor populatiei, in comuna neexistand nici o societate comerdciala sau un alt tip de persoana juridica care sa obtina animale.
    Functia economica agricola se materializeaza in comuna Straja, in mici centre de prelucrare primara a unor animale, cum ar fi: branza, produse din carne, majoritatea pentru satisfacerea necesarului de autoconsum al populatiei, surplusul fiind valorificat pe piata taraneasca.